luni, 13 aprilie 2009

Istoria chitarei rosii

In Coreea de Sud, fabrica ‘Shine’ produce chitari pentru Epiphone, subsidiar Gibson.
Coreenii au voie sa copieze unele modele, printre care Gibson 175. Firma germana Thomann importa sub brand-ul ‘Harley Benton’ astfel de replici pe care le distribuie in toata lumea.

O asemenea chitara a fost aleasa si cumparata de Gigi Catrina pentru ceva mai putin de 400 Euro. Ea seamana surprinzator cu chitara Gretsch a lui Manuel Chao, la fel de rosie si de legata de imaginea columbianului francofon ca si a noastra de noi. Din ratiuni estetice, acum mai bine de doi ani, Harley Benton-ul lui Gigi a fost ales sa ilustreze site-ul Roadrunner Music in varii ipostaze.

Pe plan fonic, chitara rosie apare in concertele Hotel Fetish pina cind Gigi o vinde lui Mihai Antonescu in vara anului 2008, inlocuind-o cu super-chitara scumpa Epiphone auzibila de-atunci in toate cintarile Pixels.

Chitara rosie ramine laitmotivul, iteratia obsesiva, instrumental suprem al destinului R.M..

Este obiectul cel mai fotografiat, cel mai prezent pe site-ul oficial al producatorului muzical.

Ea apare pe albumul ‘The Safest Place On Stage’/Hotel Fetish, pe EP-ul Traum ‘The Debut After They Disbanded’, pe discul lui Oigan ‘Sex With Onions’ (Solistul a si cintat pe ea la lansarea de la Silver Church!) iar pe compilatie e prezenta in nu mai putin de 4 cintece! Rodion Rosca a cintat pe ea ‘Vine Iarna’, piesa ce se va regasi pe discul doi al albumului Rodion GA editat de Roadrunner Music.

Scout Astray zdrangane acum la ea, iar sansa o mai arunca din cind in cind si in miini mai pricepute, cum ar fi cele ale lui Mircea Florian (foto).